O nama

Tehnicka skola kikindaTehnička škola Kikinda osnovana je daleke 1923. godine. Tokom godina menjala je svoje nazive, ali ne i osnovnu delatnost. Trenutno se u školi obrazuju učenici u tri područja rada: Elektrotehnika, Mašinstvo i obrada metala i Saobraćaj , kako na redovnom tako i na vanrednom školovanju.

Škola ima 26 odeljenja, oko 700 učenika i 100 zaposlenih.

Na osnovu kadrovske strukture, opremljenosti, organizovanosti i rezultata uspeha učenika, nastavnika i rukovodstva, škola je visoko rangirana i ubraja se u 5 najuglednijih škola ove vrste u Srbiji.

Nastavno osoblje se redovno stručno usavršava trudeći se da učenicima pruži  primenjiva i kvalitetna znanja potrebna za dalje školovanje i rad.

Trudimo se da ostanemo u savremenim tokovima uvođenjem oglednih obrazovnih profila, inovacijama sadržaja pojedinih predmeta i modernizacijom nastavnog procesa. Posebna pažnja posvećuje se bezbednosti učenika i zaposlenih kroz dežurstva nastavnog i drugog osoblja i uvođenjem video nadzora.

Stručno osposobljavanje učenika obavlja se u specijalizovanim učionicama i kabinetima. Škola poseduje sedam računarskih kabineta u kojima se izvodi nastava iz računarstva i informatike, multimedije, programiranja, konstruisanja i modeliranja, numeričkog upravljanja i ostalih predmeta.

Za potrebe nastave iz opšteobrazovnih predmeta postoje specijalizovane učionice na svakom spratu u kojima je profesorima i učenicima dostupna neophodna multimedijalna oprema (video projektor, skener, štampač, kopir aparat kao i pristup Internetu).

Dobro su opremljeni i kabineti za stručne predmete. U kabinetima iz oblasti rada Elektrotehnike izvode se vežbe iz elektronike, digitalne elektronike, telekomunikacija, električnih merenja, mikroprocesora. U njima učenici iskustveno potvrđuju teoretski stečena znanja.

U području rada Mašinstvo i obrada metala učenicima je na raspolaganju najsavremenija oprema na polju CNC tehnologije: dve didaktičke mašine i 12 specijalnih industrijskih tastatura koje se koriste za programiranje obrade komada i dobijanje najraznovrsnijih oblika.

Učenike koji se opredele za područje rada Saobraćaj čeka opremljeni kabinet u kome se mogu videti makete, modeli, slike i šeme motora, raskrsnica, kočionih i svih drugih sistema u automobilu. Oni, takođe, prolaze obuku za upravljanje motornim vozilima B i C kategorije u okviru realizacije praktične nastave.

Svesni smo da su praktična znanja najcenjenija u savremenom društvu. Zbog toga posebnu pažnju posvećujemo izvođenju praktične nastave. Obuka se najvećim delom realizuje u okviru školske radionice, koja se nalazi u AD Livnica Cimos. Škola ostvaruje izuzetnu saradnju sa velikim brojem privatnih i društvenih preduzeća, kao što su servisi za termičke i rashladne uređaje, autoelektroniku, računarsku opremu... Na taj način učenici dolaze u kontakt sa realnim problemima i stiču znanja vezana za dijagnostiku i otklanjanje kvarova, ali i komunikacijske veštine potrebne za uspešan rad sa korisnicima usluga.

U okviru vannastavnih aktivnosti učenici mogu da učestvuju u radu različitih sekcija i na taj način steknu proširena znanja iz oblasti za koje su pokazali posebno interesovanje. Kvalitetan rad učenika i njihovih mentora potvrđuje se učešćem na raznim međunarodnim, republičkim, regionalnim, sportskim i drugim takmičenjima, kao i realizacijom mnoštva projekata. Dobar odnos zaposlenih i učenika potvrđuje se kroz rad Učeničkog Parlamenta i svakodnevnu komunikaciju učenika sa profesorima i osobljem. Učenički Parlament je inicijator raznih sportskih i humanitarnih akcija.

Škola je postala Oracle, Cisco akademija i ECDL test centar, te naši učenici mogu da dopunjuju svoja znanja, polažu razne kurseve i dobijaju sertifikate i diplome koje su validne svuda u svetu.

Nakon završetka školovanja učenici dobijaju odličnu osnovu za upis Tehničkih, ali i svih ostalih fakulteta. Zahvaljujući savremenim sadržajima u okviru obrazovnih profila naši učenici su, takođe, dobro osposobljeni i konkurentni i na tržištu rada.

© 2019 Tehnička škola Kikinda