O školi

Tehnička škola Kikinda

Tehnička škola Kikinda osnovana je daleke 1923. godine. Tokom godina menjala je svoje nazive, ali ne i osnovnu delatnost. Trenutno se u  školi obrazuju učenici u tri područja rada: Elektrotehnika, Mašinstvo i obrada metala i Saobraćaj , kako na redovnom tako i na vanrednom školovanju.

Škola ima 35 odeljenja, 856 učenika i 117 zaposlenih.

Na osnovu kadrovske strukture, opremljenosti, organizovanosti i rezultata uspeha učenika, nastavnika i rukovodstva, škola je visoko rangirana i ubraja se u 5 najuglednijih škola ove vrste u Srbiji.

Trudimo se da ostanemo u savremenim tokovima uvođenjem oglednih obrazovnih profila, inovacijama sadržaja pojedinih predmeta i modernizacijom nastavnog procesa. Posebna pažnja posvećuje se bezbednosti učenika i zaposlenih kroz dežurstva nastavnog i drugog osoblja i uvođenjem video nadzora.

Stručno osposobljavanje učenika obavlja se u specijalizovanim učionicama i kabinetima. Škola poseduje sedam računarskih kabineta u kojima se izvodi  nastava iz računarstva i informatike, multimedije, programiranja, konstruisanja i modeliranja, numeričkog upravljanja i ostalih predmeta. 

Za potrebe  nastave iz opšteobrazovnih predmeta postoji specijalizovana učionica u kojoj je profesorima i učenicima dostupna neophodna multimedijalna oprema (video projektor, skener, štampač, kopir aparat kao i pristup Internetu). 

Dobro su opremljeni i kabineti za stručne predmete. U kabinetima iz oblasti rada Elektrotehnike izvode se vežbe iz elektronike, digitalne elektronike, telekomunikacija, električnih merenja, mikroprocesora. U njima učenici iskustveno potvrđuju teoretski stečena znanja.

U području rada Mašinstva i obrade metala učenicima je na raspolaganju najsavremenija oprema na polju CNC tehnologije: dve didaktičke mašine i 12 specijalnih industrijskih tastatura koje se koriste za programiranje obrade komada i dobijanje najraznovrsnijih oblika.

Učenike koji se opredele za područje rada Saobraćaj čeka opremljeni kabinet u kome se mogu videti makete, modeli, slike i šeme motora, raskrsnica, kočionih i svih drugih sistema u automobilu. Oni, takođe, prolaze obuku za upravljanje motornim vozilima B i C kategorije u okviru realizacije praktične nastave.

Svesni smo da su praktična znanja najcenjenija u savremenom društvu. Zbog toga posebnu pažnju posvećujemo izvođenju praktične nastave. Obuka se najvećim delom realizuje u okviru školske radionice, koja se nalazi u AD Livnica Cimos. Škola ostvaruje izuzetnu saradnju sa velikim brojem privatnih i društvenih preduzeća, kao što su servisi za termičke i rashladne uređaje, autoelektroniku, računarsku opremu... Na taj način  učenici dolaze u kontakt sa realnim problemima i stiču znanja vezana za dijagnostiku i otklanjanje kvarova, ali i komunikacijske veštine potrebne za uspešan rad sa korisnicima usluga.

U okviru vannastavnih aktivnosti učenici mogu da učestvuju u radu različitih sekcija i na taj način steknu proširena znanja iz oblasti  za koje su pokazali posebno interesovanje. Kvalitetan rad učenika i njihovih mentora potvrđuje se učešćem na raznim međunarodnim, republičkim, regionalnim, sportskim i drugim takmičenjima, kao i realizacijom mnoštva projekata. Dobar odnos zaposlenih i učenika potvrđuje se kroz rad Učeničkog Parlamenta i svakodnevnu komunikaciju učenika sa profesorima i osobljem. Učenički Parlament je inicijator raznih sportskih i humanitarnih akcija.

Nakon završetka školovanja učenici dobijaju odličnu osnovu za upis Tehničkih, ali i svih ostalih fakulteta. Zahvaljujući savremenim sadržajima u okviru obrazovnih profila naši učenici su, takođe, dobro osposobljeni i konkurentni i na tržištu rada.

 

Dobro došli!

 

© 2019 Tehnička škola Kikinda