unicef4Ministarstvo prosvete je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i UNICEF-om, u okviru projekta „Odgovor na krizne situacije i traumatične događaje“, izradilo video materijale za roditelje i zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja pod nazivom „Roditelji sa decom u kriznim situacijama” i „Nastavnici sa decom u kriznim situacijama”. Video materijali su izrađeni u cilju osnaživanja roditelja i zaposlenih u sistemu obrazovanja za pružanje podrške deci, odnosno učenicima, u prevladavanju kriznih i traumatičnih događaja.
Video materijal za zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja - „Nastavnici sa decom u kriznim situacijama” - https://youtu.be/P9O5iN7LOcU
Video materijal za roditelje - „Roditelji sa decom u kriznim situacijama” - https://youtu.be/nXJqqt4PVmE

bezbmaturaU utorak, 9.5.2023, u Svečanoj sali Tehničke škole, održano je predavanje predstavnika MUP-a sa temom „Bezbedna matura" za učenike završnih razreda. Predstavnici MUP-a su učenicima predstavili potencijalne opasnosti u vezi sa zloupotrebom alkohola i psihokativnih supstanci. Oni su učenicima prikazali štetne posledice neprimerenog ponašanja u saobraćaju i time učenicima podigli svest o savesnom i bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Zahvaljujemo se predstavnicima MUP-a na ovom korisnom predavanju.

VODIČ ZA ŠKOLE

PLAN PRIMENE MERA ZA SPREČAVANjE POJAVE I ŠIRENjA EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI

 

SAVETI ZA SVAKOG

Često perite ruke sapunom i vodom ili sredstvima za suvo pranje ruku na bazi alkohola.

 • Zašto? Ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, čišćenjem ruku sredstvom za suvo pranje na bazi alkohola ili sapunom i vodom ubijate virus.

Šta znači „često“? 10 važnih trenutaka kada treba oprati ruke su sledeći:

 1. Nakon brisanja nosa, kašljanja ili kijanja.
 2. Pre i nakon nege bolesnog lica.
 3. Pre, za vreme i nakon pripreme hrane.
 4. Pre jela.
 5. Pre i nakon tretiranja posekotine ili rane.
 6. Nakon upotrebe toaleta.
 7. Nakon zamene pelena ili umivanja deteta koje je koristilo toalet.
 8. Nakon dodirivanja životinje, životinjske hrane ili životinjskog otpada.
 9. Nakon rukovanja hranom za ljubimce ili granulama.
 10. Nakon dodirivanja smeća.

Koji je najbolji način pranja ruku? Pranje ruku treba da traje dok dva puta otpevate pesmu „Srećan rođendan“.

instructions 02 727x1024

Kada kašljete ili kijate: pokrijte usta i nos povijenim laktom ili maramicom. Bacite odmah maramicu u zatvorenu kantu za smeće i operite ruke na gore opisan način.

 • Zašto? Ovim se sprečava da se mikrobi i virusi šire kroz vazduh i na površinama. Ukoliko kijate ili kašljete u ruke, možete kontaminirati objekte ili ljude koje dodirnete.

Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta.

 • Zašto? Ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, na primer, zato što ste bili u blizini obolele osobe, možete se inficirati dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

 Držite se na odstojanju: održavajte odstojanje od 1–2 metra između vas i obolele osobe.

 • Zašto? Kada neko kija ili kašlje, kapljice koje u sebi nose virus mogu da zaraze drugo lice preko sekrecija ukoliko se ne održava adekvatno odstojanje.

 

d43a5b84 a0be 48b4 9ac7 381d591a2cee

© 2019 Tehnička škola Kikinda